Bookmark and Share

dagelijkse updates

    follow me on Twitter

    dinsdag 18 maart 2008

    Hoger opgeleiden vatbaarder voor internetfraude

    Bron: www.planet.nl

    Gepubliceerd op maandag 17 maart 2008

    Hoger opgeleide mensen zijn vaker het slachtoffer van internetfraude. Vooral artsen en architecten trappen vaak in de val. De hoger opgeleiden zijn vooral vatbaar voor e-mailfraude.
    Dat blijkt na een onderzoek van het Nederlandse bedrijf Ultrascan. Het bedrijf hield 362 van de grootste fraudezaken tegen het licht. Uit het onderzoek bleek ook dat personen die een traumatische ervaring hadden meegemaakt vatbaarder waren voor de fraude. Vijfentachtig procent van de slachtoffers zou op jonge leeftijd zijn of haar ouders hebben verloren. Onder de 308 slachtoffers met een dergelijk trauma waren twee politiecommissarissen en directeuren van 17 beursgenoteerde ondernemingen.

    Twijfel aan eigen oordeel
    In tegenstelling tot wat veel wordt gedacht, zijn het niet de lager opgeleiden die vatbaar zijn voor de fraude. Lager opgeleide mensen trekken hun eigen oordeel sneller in twijfel en komen er daardoor snel achter dat ze belazerd worden. Hoger opgeleiden daarentegen blijven langer trouw aan hun eigen eerste oordeel. Als ze er eenmaal van zijn overtuigd dat het om een echt persoon gaat, blijven ze geld overmaken. Eén slachtoffer, een zakenman met doctorsgraad, maakte in zeven jaar tijd een half miljoen dollar over. Volgens een bericht in de Times gelooft het slachtoffer nog steeds dat het verhaal van de fraudeur echt was.

    Artsen
    Contactgegevens van bijvoorbeeld artsen worden door de fraudeurs van conferentie-websites gehaald. Bij de hoger opgeleiden wordt vaak op het gevoel ingespeeld. Artsen trappen in mails waarin mensen op indringende manier om hulp vragen, bijvoorbeeld voor een opleiding of medische ingreep. “Juist mensen die vertrouwen op hun eigen ervaring en kunnen, leveren fraudeurs het meeste op” aldus onderzoeker Frank Engelsman tegen de Times. Vooral specialisten, zoals psychologen en neurologen, zouden het slachtoffer worden.

    Vooruitbetaalfraude
    De meest succesvolle vorm van internetfraude is 'vooruitbetaal-fraude'. Fraudeurs vragen in een email om hulp bij het loskrijgen van bijvoorbeeld een erfenis, en verzoeken om financiële steun om de notaris te betalen. De belofte dat een deel van die erfenis weer terug komt bij het slachtoffer wordt uiteraard nooit waargemaakt. Deze manier van frauderen leverde fraudeurs in 2007 naar schatting 2,1 miljard dollar op. Er waren in dat jaar meer dan 300.000 mensen die op deze manier fraude pleegden, een stijging van drie procent ten opzichte van 2006.